Kuinka se tehdään: Lokasuojan lasikuidutus

Laitetaanpas tähän vähän syväluotaavampi selostus kuiduttamisesta kun siitä on niin kyselty, eli:

Ensinnäkin tarvikkeet, näitä tarvitaan ainakin mielellään:

-Polyesteriä
-Kovetetta
-Lasikuitumattoa
-Joku ruisku kovetteen mittaamiseen
-Polyesterin mittaamiseen vaikka mitallinen kannu
-Kumihanskoja
-Pensseleitä
-Jotain millä suojata itsensä ja ympäristön
-Sakset, sekoituskeppi, astia hartsille
-Suojalasit?, hengityssuojain?


Kävin itse hakemassa tarvikkeet Biltemasta eli kokemukset ovat kuvassa olevista tarvikkeista. En tiedä miten eri merkit eroavat toisistaan. Hintaa kertyi ostoskassille ehkä 80€ mutta polyesteriä hankittiinkin 5kg ja mattoa 1 x 10 metriä joten parilla kympilläkin pääsee liikkeeelle. Lokasuojaan meni ehkä maksimissaan puoli litraa hartsia ja mattoa alle neliömetri. Kovete on halpaa (2,50€/20ml), samoin kumihanskat (1,40€/100kpl). Pensseleiksi kannattaa myös hankkia halvimmat mahdolliset sillä niitä ei kannata pestä. Aina yhden käyttökerran jälkeen käyttökelvottomia.

Paikka pitää suojata hyvin sillä kovetuttuaan hartsi ei lähde "irti kirveelläkään." Lisäksi hartsi on sairasta myrkkyä eikä saisi päästä iholle silmistä puhumattakaan. Jossin suositeltiin jopa suojalasien käyttöä. Itsellä hartsia pääsi sormillekin mutta eipä tuo näyttänyt mitään ihmeitä tekevän mutta sainkin tosin aika nopeasti hangattua/pestyä pois. Varoituksen sana kuitenkin paikallaan! Ilmanvaihdosta kannattaa myös huolehtia sillä hartsi haisee aika voimaakkaasti eikä varmaan ole terveellistäkään.


Asiaan: Lasikuitumattoa kannattaa leikata valmiiksi sopiviksi paloiksi mukava kasa. Se on ikävä hartsiset hanskat kädessä alkaa lisää leikkaamaan jos loppuu kesken. Suikaleita, neliöitä ym. mitä luulee tarvitesvansa. Sellaset abt. postikortin kokoset tuntui ihan hyvitä tuohon lokasuojaan. Matto ei taivu yhtäaikaa kovin helposti moneen suuntaan joten monimutkaisia palasia tehdessä suikaleet voi olla aika pieniäkin. Alle 5x5cm palasia ei silti ehkä kannata tehdä sillä pienistä palasista alkaa kuidut irrota toisistaan ennen aikojaan. Hartsia sekoitetaan (1-2% kovetinta eli millilitra-kaksi kovetetta per desi polyesteriä) sellanen määrä mitä luule pystyvänsä sen kuivumisaikana läträämään. Itse tein ehkä parin-kolmen desin annoksissa ja helposti kerkesi. Kuivumisaika on yllättävän pitkä ainakin Bilteman kamoilla (½-1h). Loppuvaiheessa laitoin kovetinta ehkä jopa 5% saadakseni kuivumisajan lyhenemään.


Sitten vaan matonpalasia kuidutettavan systeemin päälle ja pensselillä maalaa/tuputtelee hartsilla maton ihan läpimäräksi. Se on sellasta kiisselinvahvusta joten ei hirveästi edes valu jos huolella tekee. Kastuessaan lasikuitumatto muuttuu joustavamman oloiseksi ja taipuu mukavasti mutta jos mattoa läträä liian kauan yhdestä kohdasta niin kuidut alkavat irrota toisistaan ja matto muuttuu venyväksi eikä irtoa pensselistä joten kerroksia pystyy tekemään ehkä pari kerrallaan. En suosittisi kostean lasikuitukerroksen päälle uutta alottamaan ennenkuin ensimmäinen on kuivunut niin paljon ettei enää pääse liikkumaan. Hartsi jää kiinni melkeinpä mihin tahansa todella kovaan kiinni eli jos jonkun muotin mukaan haluaa tehdä osan ja sen vielä siitä irrottaakin niin muotin ja lasikuidun väliin kannattaa laittaa jotain irrotusta helpottamaan. Muovipussi, elmukelmua, alumiinifoliota.. Ehkä saattaisi toimia myös joku silikonin tapainen kerros. Mielessä pyörähti myös ihan perus kynttilävaha, steariini/parafiini. Kertokaa kokemuksia jos joku viittii kokeilla. :)

Kaikenkaikkiaan kuidutus tuntui huomattavasti helpommalta mitä olin luullut joten onnistunee kaikilta joilla on vähän näppäryyttä sormissa ja on ennenkin jotain käsillään tehnyt. Eli kuiduttamaan siitä, hus!


ps. Käytä järkeä ja sillai. Se on myrkkyä. Minä en ota vastuuta jos juot sitä hartsia.. Tai yleensäkään mistään mitä teet tämän kirjoituksen innottamana. :P

EDIT:

Huomasin tuossa että Harley-Davidson Club Finland:in foorumilta rupesi tulemaan paljon kävijöitä blogiini linkityksen kautta ja nimenomaan tähän tekstiin joten lisäänpä tähän että lisää kuvia kuidutuksesta löytyy tästä. Siinä siis -82 KTM:ään on tulossa takalokasuoja. Kuva (lähes) valmiista lokarista tässä kirjoituksessa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

millaista jälkeä tulee ehkä kuvaa?
eli tuleeko sileää