Moponvirityskilpailu

Tunturin osia odotellessa kerron mielenkiintoisesta mopokilpailusta: Mopo endurance

Kilpailu on mopoille tarkoitettu 6 tuntia kestävä kestävyyskisa jossa ajetaan sekä asvaltilla että soralla kulevaa rataa 3-4 kuskin voimin. Eniten kierroksia ajanut voittaa. Kilpailun oikeastaan ainoat konkreettiset säännöt ovat että ajokin runko ja lohkot pitää olla Suomessa tieliikenteeseen tarkoitetusta moposta ja sylinterin tilavuus ei saa ylittää 55:ttä kuutiosenttimetriä. (tarkemmat säännöt) Kaikki muu viritys on sallittua joten säännöt jättävät paljon varaa kilpurin rakentajille. Kisassa on kolme luokkaa: isopyöräiset sportit, pienipyöräiset (-14") tossumopot sekä pappamopot.

sylinteri 50cc
Sääntöjen perusteella näkisin että tämä ei ole välineurheilua. Taitava viilaaja virittää itselleen kohtuullisen kilpurin muutamalla sadalla eurolla eikä bolt-on-rassukan lompakkokaan kevene kovin monella tonnilla vaikka kuinka yrittäisi. Suurin haaste ei taida olla kovaa pääseminen, vaan mopon kestävyys. Kisan jälkeen leikanneita sylinterejä ja kilkanneita alakertoja varmasti riittää.

Suurin osa Mopoendurance -kisoista on voitettu kaksitahtisella Suzuki PV50/R/S moottorilla mutta kukapa kieltäisi osallistumasta vaikkapa nelitahtisella turbokoneella? :D

Materiaalia kisoista:

1. Video (pitkä)
2. Video

Valokuvia 1
Valokuvia 2
Valokuvia 3

Valokuvia 4

Löytyykö jostain tarkempia rakenteluselosteita noista Mopoendurance-ajokeista? Lukisin mielelläni!

Ei kommentteja: