HAMPPUA!!!

Provosoiva otsikko eh? Asiaa kumminkin vähän hampustakin.

HUOM! Seuraava teksti saattaa sisältää virheitä! Jutut tutkittu netistä luotettavilta SEKÄ VÄHEMMÄN LUOTETTAVILTA sivustoilta!




Mitä olen miettinyt viimeaikoina

Aiemmin hehkuttamani dieselrottapyörän innoitamana olen tutkinut dieselmoottoreiden ja -polttoaineiden luonnetta tavallistakin enemmän ja ihastunut noiden koneiden toimintaan entistäkin enemmän sekä suunnitellut rottapyörää jonka sitten joskus rakennan. (Alkoholipolttoinen värkki olisi myös älyttömän viehko peli mutta vaikeampi toteuttaa)

Haydenin dieselpyörä varustettuna Daihatsun myllyllä (linkki)

Dieselmoottoreiden hienoja puolia:

- hyvä hyötysuhde (35-45%, teoriassa jopa yli 70%. vrt. bensa 20-25%)
- edullinen polttoaine
- saasteettomampi kuin kilpailijansa
- sopii hyvin turboahdettavaksi
- kova vääntö
- kaikilla* dieselkoneilla voi ajaa myös BIOdieselillä

Uskon vahvasti että (bio)diesel tulee olemaan hallitseva tulevaisuuden polttoaine. Sitä saa aina lisää ja kuuluu täten uusiutuviin luonnonvaroihin toisin kuin bensa. Biodieseliä voi tehdä melkeinpä mistä tahansa öljystä; pikaruoka/donitsipaikkojen jäterasvasta, rypsi/auringonkukka/hamppuöljystä, rasvanimuklinikoiden jäteläskistä* ym... Biodieselin valmistusprosessikin on melko kivuton operaatio:

1. Hankitaan rasva
2. Suodatetaan siitä ylimääräiset ranskalaiset ym. sonta pois
3. Laitetaan sekaan 20% metanolia
4. Lämmitetään 58 asteiseksi ja hämmennellään jonkin aikaa
5. Annetaan seistä
6. Kerätään biodiesel talteen.
7. Ajellaan hippiasenteella* dieselvolkkaripakulla festareilta toiseen.

Biodieselin valmistusprosessissa tulee sivutuotteena myös myrkytöntä* glyserolia jota voidaan käyttää vaikkapa talojen lämmitykseen.

Tuo ylläoleva toiminta on kumminkin mahdotonta täällä Suomessa verojen ym. kiemuroiden vuoksi toisin kuin esimerkiksi naapurimaissamme Virossa ja Ruotsissa.

Silti ja jokatapauksessa aion vakavissani vielä joskus sen pyörän rakentaa vaikken sillä koskaan saisi missään ajaa mutta jos vaikka edes koristeeksi ja pihassa saisi vähän päristellä. Teoriassa pyörään saisi osat romuttamolta melkeinpä uloskantohintaan sekä sekalaista rompetta kaatopaikalta:

- Pienen henkilöauton moottori + vaihdelaatikko (automaatti olis helvetin jees)
- Auton (lukko)perä
- Auton takarengas + rumpujarru hilppeineen
- Pari moottoripyörän ratasta & ketjunpätkä siirtämään veto vaihteiston akselilta kardaanille
- Prätkän etupää
- Tankki & penkki
- Pikkuroinaa (vaijereita, letkuja, liittimiä, ruuveja, muttereita...)
- Rautaa (paljon)
- Aikaa & paikka
- Keskikaljaa*

Toinen mahtava kulkupeli olisi "uuden sukupolven" mopoauto joka (505cc, 4kW / 5,4hv) dieselmoottorinsa ansiosta kävisi myös ajettavaksi biodieselillä. Kulutus vain 3,5l/100km! Voisiko vielä luontoystävällisemmin eteenpäin päästä polttomoottorikäyttöisellä ajoneuvolla? Lisäksi noissa ei ole dieselveroa* eikä edes ajokorttia tarvita. (mopokortti vaaditaan jos on syntynyt vuonna -85 tai sen jälkeen) Noista uudemmista mopoautoista löytyy vyöt, turvatyynyt, lämmitys, stereot, keskuslukot ym. sähköherkut jne, jne, jne. Ainoina miinuspuolina ovat helvetin ruma ulkonäkö sekä suolainen 10900(!) eurosta ylöspäin lähtevä hinta. Pidättäydyn siis mielummin näissä post-apocalyptic -henkisissä uskomattoman tyylikkäissä kulkuneuvoissa.

Tähän loppuun vielä muutama mahtava, ulkonäkönsä puolesta ehkä hämääväkin, luontoystävällinen menopeli:

Haydnin rottapyörä 1.6 litraisella Fiestan koneella. (linkki)


Harold Benichin soijapavuilla kulkeva Harley Davidson Fat Boy
"Benich's bike already gets 100 miles per gallon, roars like a jackhammer and smells like a fresh batch of McDonald's fries." (linkki)

Hampulla kulkeva Mercedes Benz. Sivustolla paljon mielenkiintoista asiaa ja hyviä linkkejä. (linkki)


Armeijan 611 kuutioinen monttupyörä. Vain 30 heppaa mutta dieselvääntöä miehekkäät 45 Nm (linkki)


*) Epäilen vahvasti että asia on näin mutta en ole varma

3 kommenttia:

Arthur Rowan kirjoitti...

Täytyy myöntää etten paljon moottoriajoneuvoista käsitä mutta jos pakko olisi pyörä hankkia niin se olisi se diesel pyörä... aikoinaan joskus jostain autoliiton lehdestä lueskelin juttua jostain dieselmoottoripyörästä ja ajattelin heti että onpas hienostunut vehje!

Base kirjoitti...

Juu täytyykin yrittää etsiä kyseinen lehti käsiin. Et satu muistamaan tarkemmin mikä lehti/numero? Jossain kotiliedessä tms oli (ehkä vuosi tai 2 sitten) artikkeli jampasta joka teki tuota biopolttoainetta itse. Kyllä nyt harmittaa kun ei tullut otettua lehteä talteen.

Arthur Rowan kirjoitti...

En paljon niitä lehtiä lueskele joten en muista mutta olisikohan ollut joltain vuodelta 2004-05